V neděli ve 3-03 hod byla jednotka povolána k požáru bývalého vepřína v obci Pravy. Cestu k zásahu komplikovala hustá mlha.
Po příjezdu na místo zásahu, kde již zasahovala jednotka HZS stanice Přelouč a jednotka SDH Rohovládova Bělá, byly na pokyn velitele zásahu vytvořeny dva „C“ proudy z pravé části budovy a zahájeno hašení. Z důvodu velkého výskytu kouře bylo nutné na pravém proudu zasahovat v DT. Následně došlo k přesunu techniky a hasičů na druhou stranu budovy. Přemístění techniky komplikoval měkký terén pole. Po přesunu techniky jednotka pokračovala v hašení 2 „C“ proudy a následně po vystrojení DT pomáhala s vyklízením půdních prostor. V cca 7 hodin byla část jednotky odeslána zbudovat čerpací stanoviště a zajistit kyvadlovou dopravu vody na místo zásahu. Čerpací stanoviště bylo zřízeno pomocí plovoucího čerpadla na požární nádrži v obci Pravy. Část jednotky zajišťovala dopravu vody a část prováděla střídání při vyklízení půdy v DT. Z důvodu velkého množství slámy v půdních prostorách byly postupně na místo zásahu povolány další jednotky s DT. Náhradní lahve pro DT dovezl protiplynový automobil HZS stanice Pardubice. Protože množství slámy v půdních prostorách bylo velké a vyklizení by bylo velice časově náročné, bylo rozhodnuto, že po soustředění sil a prostředků bude provedeno hašení v půdních prostorách za pomocí smáčedla, aby došlo k průniku hasiva i do spodních vrstev uskladněné slámy. Po skončení zásahu byla jednotka v cca 12-35 hod odeslána zpět na základnu.
Účast jednotek: HZS Pardubice stanice Přelouč + PPLA Pce, SDH Rohovládova Bělá, Voleč, Lázně Bohdaneč, Přelouč, Staré Ždánice, Osice, Řečany nad Labem, Zdechovice, Pravy. Pokud jsem ve výčtu jednotek na někoho zapomněl, omlouvám se a prosím o upozornění. Oficiální místa jsou na tom hůř…

Text a část foto: Jan Kratochvil, velitel JSDH Voleč
Další foto: Marek Vaníček, Hasiči Lázně Bohdaneč – Aleš Svoboda

Odkaz na článek s videem v Pardubickém deníku: http://pardubicky.denik.cz/pozary/ohen-v-pravech-nekdo-zalozil20081109.html.